Πότε η Κίνα θα ξεπεράσει την Αμερική;

Κάνετε τη δική σας πρόβλεψη για το πότε η κινεζική οικονομία θα γίνει το νο.1 παγκοσμίως

Η Κίνα ξεπέρασε το 2010 την Ιαπωνία και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά πότε άραγε θα καταστεί η πρώτη; Το παρακάτω διαδραστικό γράφημα του Economist σας επιτρέπει να κάνετε τις δικές σας προβλέψεις. Οι σχετικές διαδρομές του ΑΕΠ σε όρους δολαρίων σε Κίνα και σε Αμερική δεν εξαρτώνται μόνο από τους πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και από τον πληθωρισμό και τη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Κατά την τελευταία δεκαετία η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν κατά μέσο όρο 10,5% ετησίως στην Κίνα και 1,7% στην Αμερική. Ο πληθωρισμός στις δυο χώρες ήταν κατά μέσο όρο 3,8% και 2,2% αντίστοιχα. Από τότε που το Πεκίνο εγκατέλειψε τη πρόσδεση του γουάν στο δολάριο το 2005, το γουάν ανατιμάται 4,2% κατά μέσο όρο ετησίως. Η καλύτερη εικασία του Economist για την επόμενη δεκαετία είναι ότι η ετήσια πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα είναι κατά μέσο όρο 7,75% στην Κίνα και 2,5% στην Αμερική, τα ποσοστά πληθωρισμού θα είναι κατά μέσο όρο 4% και 1,5% αντίστοιχα, και το γουάν θα ανατιμάται κατά 3% ετησίως.

Αν συνδυάσει κανείς αυτούς τους αριθμούς, η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει την Αμερική το 2019. Αλλά αν ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας επιβραδύνεται και ο ετήσιος μέσος όρος ανάπτυξης είναι μόνον 5%, τότε (αφήνοντας τις άλλες υποθέσεις αμετάβλητες) η Κίνα θα γίνει νούμερο ένα το 2022. Μπορείτε να βάλετε τα δικά σας στοιχήματα.

πηγή: Economist

Relevant news