υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;

Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας

Η «παράλυση λόγω ανάλυσης» συμβαίνει όταν κανείς αναλύει τη κάθε μικρή μεταβολή τιμών, τη συγκρίνει με μια μακρά προϊστορία ανάλογων κινήσεων, χρησιμοποιεί πάρα πολλούς τεχνικούς δείκτες και μετά τους εγκαταλείπει, και βασικά απλά αναλύει ξανά και ξανά την αγορά χωρίς να ανοίγει τελικά καμία θέση σε αυτή. Αν η απάντηση σας στο ερώτημα που τίθεται στον τίτλο είναι ΝΑΙ, μπορείτε να χαλαρώσετε. Υπάρχουν χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας trader, όπως για παράδειγμα να ψάχνει στα διαγράμματα τιμών για πιθανούς σχηματισμούς που δεν υπήρξαν ποτέ. Το θέμα όμως είναι αν ασχολείστε με τις αγορές για να αναλύετε διαγράμματα ή για να κάνετε συναλλαγές;

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Η τεχνική ανάλυση θα πρέπει να είναι σοβαρή αλλά ποτέ ατέρμονη. Όταν καταλήξετε σε ένα σύστημα συναλλαγών το οποίο θα χρησιμοποιήσετε, η εφαρμογή του δεν θα πρέπει λογικά να απαιτήσει πολύ χρόνο. Οι συνθήκες στις αγορές είτε δικαιολογούν το άνοιγμα μιας θέσης είτε όχι, οπότε θα πρέπει κανείς να μείνει εκτός. Αν δεν είσαστε σίγουροι, καλύτερα να μείνετε εκτός. Το να κινείται κανείς εκ του ασφαλούς είναι σημαντικότερο όταν δεν είναι σίγουρος για κάτι. Μπορεί, εξάλλου, να βλέπετε κάτι που δεν είναι στη πραγματικότητα εκεί, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Αν όμως είσαστε σίγουροι, μην αναζητάτε επιπλέον δείκτες για πρόσθετη σιγουριά. Θα ήταν σώφρον να επανελέγξετε τις συνθήκες για μια ακόμη φορά, απλά για να βεβαιωθείτε. Μετά από αυτή την επιβεβαίωση, είναι ώρα να κάνετε τη «βουτιά» σας στην αγορά. Έχετε ένα σύστημα που το έχετε ελέγξει, οι συνθήκες της αγοράς καλύπτουν τις προδιαγραφές του συστήματος σας και τις έχετε διπλοελέγξει. Κάνετε λοιπόν τη κίνηση σας!

Αν όμως συνεχίζετε να το τσεκάρετε ξανά και ξανά, μπορεί να χάσετε την ευκαιρία και να ανοίξετε τη θέση όταν θα είναι πια αργά, με αποτέλεσμα να χάσετε χρήματα. Ορισμένοι εξακολουθούν να δοκιμάζουν, να εξετάζουν, να επανελέγχουν και ούτω καθεξής. Αν ασχολείστε με τις αγορές απλά για να αναλύετε διαγράμματα τιμών, τότε σίγουρα δεν πρόκειται να χάσετε χρήματα. Το πιθανότερο όμως είναι πως βρίσκεστε στις αγορές για να κερδίσετε χρήματα.

Ορισμένοι traders διστάζουν και αρχίζουν να κάνουν αλλαγές στις βασικές αρχές του συστήματος τους. Αυτό μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο. Τουλάχιστον, δεν θα πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια μιας ενεργούς συναλλαγής, κάτι που συμβαίνει σε πολλούς. Θυμηθείτε, τρεις τεχνικοί δείκτες μπορεί να είναι υπερβολικά πολλοί. Η προσθήκη πολλών εργαλείων μπορεί να σας συγχύσει και να σας αποτρέψει από τις συναλλαγές. Δύο τεχνικοί δείκτες είναι μάλλον υπεραρκετοί.

Relevant news