Οι δέκα πιο ανταγωνιστικές χώρες του κόσμου

Τι δείχνει η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα

Μέσα στο χάος που επικρατεί στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, οι επιχειρήσεις είναι δύσκολο να γνωρίζουν προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν αυτές τις μέρες. Με στόχο τη καλύτερη απεικόνιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος παγκοσμίως, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μόλις κυκλοφόρησε την ετήσια έκθεση του με τίτλο «Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα 2011-2012», στην οποία κάθε χώρα στο κόσμο κατατάσσεται σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Οι κατατάξεις βασίζονται στις 12 βασικούς θεσμούς, τις υποδομές, τη μακροοικονομία, την υγεία και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα αγαθά και την αποτελεσματικότητα της αγοράς, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την κατάρτιση, την αποτελεσματικότητα της αγοράς, τη τεχνολογική ετοιμότητα, την ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής αγοράς, το μέγεθος της αγοράς, την εξειδίκευση των επιχειρήσεων και της καινοτομίας. Αυτές στη συνέχεια αναλύονται σε επιμέρους υποκατηγορίες.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης κατατάσσονται στις υψηλότερες θέσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες πλασάρονται στη κορυφαία δεκάδα, ενώ η Ασία έχει μόνο έναν εκπρόσωπο, αλλά σε μια προνομιακή θέση. Η πρώτη δεκάδα είναι η εξής:

10. Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνει στο κατάλογο των δέκα κορυφαίων χωρών για πρώτη φορά από το 2007.
Κατάταξη περασμένου έτους: 12η
Πλεονεκτήματα: Εξελιγμένες και καινοτόμες επιχειρήσεις. Κατατάσσεται 6η στο μέγεθος της αγοράς
Αδύνατα σημεία: Ασθενής μακροοικονομία (85η) λόγω του διψήφιου ελλείμματος, αυξανόμενο δημόσιο χρέος (77% του ΑΕΠ) και χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης (12,3% το 2010).

9. Ιαπωνία

Παρά τις πολιτικές αναταραχές, τις φυσικές καταστροφές και την οικονομική στασιμότητα, η Ιαπωνία εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα καλύτερα μέρη παγκοσμίως για να δραστηριοποιηθούν οι επιχειρήσεις, αν και η θέση της αυτή δείχνει να φθίνει.
Κατάταξη περασμένου έτους: 6η
Πλεονεκτήματα: Νο.1 στην εξειδίκευση των επιχειρήσεών της. Βαθμολογήθηκε 4η ως προς την καινοτομία. Έχει το 2ο μεγαλύτερο αριθμό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ανά κάτοικο στον κόσμο.
Αδύνατα σημεία: Σοβαρά μακροοικονομικά προβλήματα, όπου κατατάσσεται 113η στη λίστα. Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας είναι 220% του ΑΕΠ, αυτό τα λεει όλα.

8. Δανία

Δανία κέρδισε μια θέση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της μοναδικής αγοράς εργασίας της.
Κατάταξη περασμένου έτους: 9η
Πλεονεκτήματα: Τα θεσμικά όργανα της Δανίας κατατάχθηκαν ως τα 5α ισχυρότερα στον κόσμο. Έχει τη «πιο ευέλικτη αγορά εργασίας μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών» και κατατάσσεται έκτη στον κόσμο σε σχέση με αυτό.
Αδύνατα σημεία: Η Δανία θα πρέπει να συνεχίσει να εξελίσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές της και τις επιχειρήσεις της.

7. Ολλανδία

Η Ολλανδία ανέβηκε μια θέση από το προηγούμενο έτος, κυρίως επειδή βελτιώθηκε στα ήδη δυνατά της σημεία.
Κατάταξη περασμένου έτους: 8η
Πλεονεκτήματα: Η Ολλανδία κατάφερε να κάνει τα ήδη ισχυρά θεσμικά όργανα της ακόμη πιο ισχυρά. Έχει βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών της και η εξειδίκευση των επιχειρήσεων της (κατετάγη 5η). Κατατάσσεται στην 8η θέση τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση.
Αδύνατα σημεία: Θα μπορούσε να βελτιωθεί σε σχέση με την ευελιξία της αγοράς εργασίας της.

6. Γερμανία

Η Γερμανία υποχώρησε κατά μία θέση σε σχέση με πέρυσι, αν και λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα γεγονότα αυτό φαίνεται ικανοποιητικό.
Κατάταξη περασμένου έτους: 5η
Πλεονεκτήματα: Κατατάσσεται 2η από πλευράς υποδομών. Σημαντική επίδραση έχουν οι διάσημες mittlestand, οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις της Γερμανίας. Η έκθεση επαινεί τη χώρα για τη χαμηλή δεσπόζουσα θέση στην αγορά των μεγάλων εταιρειών της.
Αδύνατα σημεία: Μια άκαμπτη αγορά εργασίας (κατατάσσεται 125η). Επιδείνωση στη διαθεσιμότητα επιστημόνων και μηχανικών. Πέρυσι κατετάγη 27η στον τομέα αυτό, φέτος κατατάσσεται 41η.

5. Ηνωμένες Πολιτείες

find us on facebook medium

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ισχυρές, αλλά φαίνεται πως ο δημόσιος και οτον ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να μάθουν πώς να συνεργάζονται όταν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί.
Κατάταξη περασμένου έτους: 4η
Πλεονεκτήματα: Απίστευτα εξελιγμένες και καινοτόμες επιχειρήσεις. Ένα μεγάλο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συνεργάζεται καλά με τον ιδιωτικό τομέα για να προωθήσουν την έρευνα και την ανάπτυξη. Μια τεράστια εγχώρια οικονομία. Βελτίωση των χρηματοπιστωτικών αγορών (22ες από τις 31ες το προηγούμενο έτος).
Αδύνατα σημεία: Οι επιχειρήσεις απλά δεν έχουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς, με αποτέλεσμα να κατατάσσονται 39ες στη σχετική λίστα. Από την άποψη της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών και των επιχειρήσεων κατατάσσονται 50ες, ενώ κατατάσσονται 66ες όσον αφορά τις σπατάλες της κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται 90ες όσον αφορά τη μακροοικονομική σταθερότητα, κυρίως λόγω της μαζικής διόγκωσης του δημόσιου χρέους και των σημαντικών μακροοικονομικών προβλήματων.

4. Φινλανδία

Η Φινλανδία είναι η μεγαλύτερη κερδισμένη μεταξύ των χωρών που σχηματίζουν την πρώτη δεκάδα..
Κατάταξη περασμένου έτους: 7η
Πλεονεκτήματα: Έχει την 3η υψηλότερη κατάταξη σχετικά με τους δημόσιους θεσμούς. Κατατάχθηκε πρώτη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατετάγη 3η στην καινοτομία.
Αδύνατα σημεία: Η μικρή αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας έχει συγκλονίσει τη μακροοικονομική βάση του.

3. Σουηδία

Η Σουηδία είναι μια θέση κάτω από ότι πέρυσι, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην ισχύ του φετινού Νο.2 της κατάταξης. Η ίδια η Σουηδία παραμένει πολύ ισχυρή.
Κατάταξη περασμένου έτους: 2η
Πλεονεκτήματα: Μεγάλα ιδρύματα, εξαιρετική ηθική των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα και των εταιρικών διοικητικών συμβουλίων. Από την άποψη της επιχειρηματικής κουλτούρας και της καινοτομίας κατετάγη 2η. Κατατάσσεται 2η για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την κατάρτιση. Σταθερό μακροοικονομικό κλίμα που οφείλεται στο χαμηλό δημόσιο χρέος και τη δημοσιονομική ισορροπία.
Αδύνατα σημεία: Όπως και οι άλλες σκανδιναβικές χώρες, δεν διαθέτει μια ευέλικτη αγορά εργασίας.

2. Σιγκαπούρη

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην Σιγκαπούρη. Η χώρα φροντίσει να είναι τα πάντα στη θέση τους για την επιτυχία της. Τώρα χρειάζεται μόνο να γίνει περισσότερο εξειδικευμένη.
Κατάταξη του περασμένου έτους: 3η
Πλεονεκτήματα: Ισχυρά, διαφανή, αποτελεσματικά θεσμικά όργανα (κατετάγη 1η εδώ). Επίσης, κατετάγη πρώτη για την ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής αγοράς της. Μεγάλες υποδομές (κατετάγη 3η).
Αδύνατα σημεία: Απαιτούνται μια πιο προηγμένη τεχνολογική ανάπτυξη και πιο εξειδικευμένες επιχειρήσεις.

1. Ελβετία

Ελβετία διατηρεί και φέτος την πρώτη θέση, θα μπορέσει όμως να τη κρατήσει στο μέλλον;
Κατάταξη του περασμένου έτους: 1η
Πλεονεκτήματα: Στενή συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων που κεντρίζει την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη. Ισχυρά θεσμικά όργανα και χρηματοπιστωτικές αγορές. Σημαντικές υποδομές.
Αδύνατα σημεία: Οι εγγραφές στα πανεπιστήμια είναι χαμηλές (μόλις 49,4%).

ο μεγαλύτερος νικητής, ο μεγαλύτερος ηττημένος και η θέση της Ελλάδας…

Ο μεγαλύτερος νικητής της φετινής έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα είναι η Αιθιοπία, η οποία μετακινήθηκε από 119η το προηγούμενο έτος, στην 106η φέτος. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα εξελιγμένη στις επιχειρήσεις ή στην τεχνολογία, η Αιθιοπία διαθέτει ισχυρά κυβερνητικά όργανα, χαμηλές κυβερνητικές σπατάλες και ένα ισχυρότερο από το μέσο όρο εκπαιδευτικό σύστημα στη περιοχή.

Ο μεγαλύτερος χαμένος φέτος είναι η Αίγυπτος, η οποία έπεσε από 81η σε 94η. Αυτό οφείλεται κυρίως στη πολιτική αναταραχή. Ωστόσο, σε περίπτωση που καταργηθούν τα απομεινάρια του παλαιού καθεστώτος, η Αίγυπτος θα μπορούσε να γίνει πολύ ανταγωνιστική, δεδομένου ότι είναι μια τεράστια αγορά. Τα απομεινάρια αυτά είναι οι αναποτελεσματικές και υπερβολικές ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας και ένα εκπαιδευτικό σύστημα κατώτερο του μέσου όρου.

Η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος στην 90η θέση, υποχωρώντας κατά 7 θέσεις από πέρσι. Βρίσκεται πιο κάτω δηλαδή από άποψη ανταγωνιστικότητας από ότι η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Μποτσουάνα, η Αλγερία, ενώ τα καταφέρνει λίγο καλύτερα από την Αίγυπτο, τη Σερβία, τη Μογγολία, τη Καμπότζη, τη Συρία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Τα σχόλια δικά σας…

Δείτε το πλήρες κείμενο (544 σελίδες) της έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Relevant news